Tips bij aanschaf van otoplastieken

Waar moet u op letten als u otoplastieken aanschaft? De wereld van gehoorbescherming is door de jaren heen steeds groter geworden. Er zijn (zeker in Nederland) steeds meer aanbieders en het is vaak lastig om een juiste keuze te maken voor een aanbieder.

Kiest u voor een specialist, of kiest u voor bedrijf waar u bijvoorbeeld al persoonlijke beschermingsmiddelen koopt? Hieronder vindt u 6 tips bij de aanschaf van otoplastieken die u op weg kunnen helpen om een goede keuze te maken.

6 tips bij de aanschaf van otoplastieken


Tip 1

Zorg dat u altijd goed op de hoogte bent van de Arbowet. De Nederlandse wetgeving geeft u een duidelijk overzicht  betreft werkgever verplichtingen (ook uw werknemer heeft plichten) op het gebied van gehoorbescherming. Zo dient u altijd eerst bronmaatregelen te nemen. Pas als bronmaatregelen geen oplossing geven is gehoorbeschermers inzetten, bijvoorbeeld otoplastieken, een optie. Wilt u meer weten over de arbowet, klik dan hier.

Tip 2

Als u op de hoogte bent van de Arbowet dan is het natuurlijk ook handig als u weet wat het geluidsniveau is waar u, of uw medewerkers zich in bevinden. U kunt daarvoor zelf een geluidsmeting doen, maar u kunt daar ook een instantie voor inhuren. Uit bijvoorbeeld de RI&E kan naar voren komen dat een nadere inventarisatie van geluid op de werkvloer nodig is. Zo kunt u in kaart brengen wat de geluidsniveau’s zijn en welke maatregelen u daar voor treft.

Tip 3

U bent zo ver. Otoplastieken aanschaffen is een overweging voor u, maar u wilt natuurlijk niet te veel betalen. Dat is logisch. Vaak hebben sommige medewerkers al otoplastieken. Deze hoeft u natuurlijk niet onnodig te vervangen. Laat daarom de bestaande otoplastieken controleren door een lektest. Dit voorkomt onnodige aanschaf en het is nadat u otoplastieken heeft aangeschaft ook de juiste (en enige) manier om er voor te zorgen dat de aangeschafte otoplastieken deugdelijk zijn. Jaarlijkse controle zorgt voor blijvend goede gehoorbescherming en tevreden medewerkers.

Tip 4

Let bij de aanschaf op het juiste filter. Het is belangrijk dat de schadelijke geluiden gedempt worden, maar op de werkvloer is het vaak ook wenselijk dat het spraakniveau bestaan blijft. Dat kan natuurlijk ,gewoon het goede filter gebruiken is de oplossing. Natuurlijk helpt de specialist die bij u komt aanmeten daar bij. Mocht u meer willen weten over dempingswaarden en filters, klik hier.

Tip 5

Vaak is de prijs van otoplastieken leidend bij de aanschaf er van. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Otoplastieken zijn in aanschaf niet heel goedkoop en dan wilt u natuurlijk zeker weten dat u een goede prijs heeft. Buiten dat otoplastieken op termijn veruit de goedkoopste vorm van gehoorbeschermers zijn, vanwege de levensduur (gemiddeld 4 tot 5 jaar), moet u vooral goed opletten wat uw totale prijs is. Vaak worden prijzen extra opgehoogd met standaard opties zoals een touwtje, kledingklemmetje of voorrijkosten. Als u bijvoorbeeld dit jaar maar één nieuw setje nodig heeft, dan is het natuurlijk vervelend om een hogere prijs te betalen en daar ook nog eens voorrijkosten voor moet betalen. Spreek het daarom van te voren goed af met uw specialist.

Tip 6

Tot slot willen we u meegeven dat wellicht de belangrijkste tip bij de aanschaf van otoplastieken is, dat verstrekken van gehoorbescherming op maat niet ophoudt bij de aanschaf. Kijk ook eens naar de service bij uw leverancier. Komen ze elk jaar testen? Hoe zit het met reparaties, onderhoud of andere aanvullende diensten, zoals garanties?


Dit waren onze 6 tips bij de aanschaf van otoplastieken. Wij hopen dat het u een beetje verder helpt met de juiste keuze. Als dat het geval is, hopen wij dat u natuurlijk aan ons wilt denken. Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op!