Oorsmeer, oorwas of cerumen is de stroperige vloeistof in de gehoorgang die bestaat uit een mengsel van keratine, collageen, haartjes en talg uit huidschilfers. Het wordt gemaakt door oorsmeerklieren, waarvan er 1000 tot 2000 in het menselijk oor voorkomen in het buitenste 1/3 deel van de gehoorgang.
Doorgaans is oorsmeer van het vochtige type. De functie van oorsmeer is de bescherming van de huid in de gehoorgang tegen vocht en beschadiging. Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen.
Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt. In het oorsmeer bevinden zich onverzadigde vetzuren, die door contact met de lucht geoxideerd worden en dat heeft een diepere kleur bruin tot gevolg. Bij oren die niet regelmatig worden gereinigd, kan de kleur zelfs bijna zwart worden, als gevolg van de opname van stof, dode cellen, afbraakproducten van bacteriën en haarfragmenten.
Onnodig ‘reinigen’ van de gehoorgang met wattenstaafjes kan de gehoorgang doen verstoppen. Hoewel er een sterke, bijna dwangmatige, neiging tot peuteren kan ontstaan bij ernstige jeuk, is het aan te bevelen hieraan niet toe te geven. Het peuteren leidt juist tot een verhoging van de oorsmeerproductie. Hooguit zou men aan de oorlel kunnen ‘jutteren’. Als het jeuken niet over gaat betekent dit dat de zuurgraad van het oorsmeer ‘van slag’ is. Een bezoek aan een arts is in dit stadium aan te raden.
Het reinigen van het oor met een wattenstaafje is dus niet verstandig. Waarmee dan wel? De meningen zijn daar over verdeeld. Normaal gezien heeft een oor een zelfreinigend vermogen. Wil je nu toch reinigen, ga dan nooit verder in het oor dan de punt van je afdrooghanddoek. Wil je op een andere manier reinigen? Gebruik dan een natuurlijke olie. Druppel deze in het oor en masseer je oor. Daarmee komt overtollig, vastzittend oorsmeer los. In de toekomst zullen we er nog een blog aan besteden.
Mochten onze Otometristen bij het inmeten dus de term “Cerumen” gebruiken, bedoelen ze hiermee dat er een teveel aan oorsmeer aanwezig is. Een bezoek aan de huisarts wordt dan aangeraden alvorens er ingemeten kan worden.
Mark Bogman
Accountmanager gehoorbescherming