We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk goede gehoorbescherming is. Veel mensen die op zoek gaan naar gehoorbescherming hebben vaak al een vorm van gehoorverlies of gehoorschade. Dit kan verschillende oorzaken hebben en de gevolgen zijn groot. Als je gehoor beschadigd is, herstelt deze zich vaak niet meer. 

In veel gevallen is gehoorschade en gehoorverlies gerelateerd aan een ziekte of een andere aandoening. Het komt echter steeds vaker voor dat de oorzaak een overdaad aan teveel of te harde geluiden is. Je voorkomt gehoorschade door gehoorbescherming te dragen, het liefst oordoppen op maat. Met gehoorbescherming op maat bied jij jouw gehoor de beste bescherming tegen gehoorschade.

Gehoorschade

Wat zijn otoplastieken?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt: “Wat zijn otoplastieken nu precies?” Otoplastieken betekent letterlijk op maat gemaakte oordoppen. Geen gedoe met dat het net niet past of oncomfortabel zit, nee otoplastieken zijn duurzaam en passend bij jouw oor. Met onze otoplastieken heb je zo min mogelijk last van het feit dat je oordoppen draagt en ze bieden je de bescherming die je nodig hebt.

De oorzaak van gehoorschade

Gehoorschade ontstaat door beschadigde trilharen in het binnenoor. De haren kunnen beschadigd raken door ouderdom of door het blootstellen aan harde geluiden. Gehoorschade bouwt zich langzaam op als de trilharen geen tijd krijgen om zich te herstellen. Vaak merk je niet direct op dat er schade is ontstaan en merk je de slechthorendheid pas na een aantal jaar op. 

Door middel van een hoortest kan er onderzocht worden of er gehoorschade is opgetreden. Door middel van verschillende frequenties en toonhoogtes wordt de gehoordrempel van je gehoor bepaald. 

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn. Hoe harder het geluid is, hoe langer het geluid duurt en de frequentie van het geluid hebben allemaal invloed op het ontstaan van gehoorschade. Geluiden vanaf 120 dB of harder beschadigen het gehoor direct, omdat de trilharen op deze frequentie kapot gaan. Mensen die lange tijd naar 100 dB luisteren krijgen uiteindelijk dezelfde soort schade als zij die naar hardere geluiden horen. 

Je gehoor beschermen met gehoorbescherming is dus een absolute must, bijvoorbeeld tijdens het werken in de bouw. Opletten of geluiden niet te hard zijn is stap één, beschermen en voorkomen is stap twee.


 


Slapen otoplastieken

Het verschil tussen gehoorverlies, gehooroverlast en gehoorschade

Door te lang en te vaak in aanraking te komen met hard geluid kun je gehoorschade oplopen. Gehoorschade is niet te herstellen en kan leiden tot aandoeningen zoals gehoorverlies en gehooroverlast. Gehoorverlies betekent dat je een verminderde waarneming van geluid hebt, terwijl je bij gehooroverlast juist te veel hoort. Je hersenen waarnemen dan te veel geluid. 

Gehoorverlies, gehooroverlast en gehoorschade kunnen allemaal een negatieve impact op je leven hebben. Door gehoorschade kun je klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, stress, concentratieproblemen en depressies. Jongeren met gehoorschade lopen ontzettend lang met dit probleem en ervaren hier flinke gevolgen van. Wil je gehoorschade voorkomen? Dan is het van belang dat je goede oorbescherming draagt, zoals otoplastieken op maat.


De gevolgen van gehoorschade

De gevolgen van gehoorschade zijn groot. We schetsten het beeld net al. Hierbinnen maken we een onderscheid tussen de volgende gevolgen:

 • Doofheid en slechthorendheid
 • Tinnitus (oorsuizen)
 • Hyperacusis

Laten we ze allemaal eens doornemen. Voorkomen is immers beter dan genezen en vooral dat laatste is bij gehoorschade nu eenmaal vaak niet meer aan de orde.

Doofheid en slechthorendheid

Doofheid en slechthorendheid zijn een vorm van gehoorverlies. Je hersenen waarnemen dan geen of nauwelijks geluid meer. Niet alleen onder ouderen kom je slechthorendheid tegen. Doordat het geluid op bijvoorbeeld festivals en concerten steeds hoger en harder wordt, zien we steeds vaker dat gehoorverlies op jonge leeftijd al voorkomt. 

Harde muziek is onder jongeren de nummer 1 oorzaak van gehoorverlies. Zorg dus voor de juiste gehoorbescherming en voorkom de gevolgen zoals slechthorendheid en doofheid.

Tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus is een vorm van gehooroverlast. Bij deze hoorziekte komt het geluid niet ‘van buiten’, maar vanuit de hersenen. Mensen met (een vorm van) tinnitus horen de hele dag door een geluid in de vorm van een piep of ruis. Ook wordt er vaak een (lagere) bromtoon waargenomen. 

Tinnitus is ontzettend storend en werkt ontzettend vermoeiend. Stel je voor dat je de hele dag een piep hoort waar je niets meer aan kunt doen. Je voorkomt dit door altijd de juiste gehoorbescherming te dragen. Draag tijdens het uitgaan op maat gemaakte oordoppen of zorg ervoor dat je tijdens je werk goede gehoorbescherming draagt, zodat je tinnitus voorkomt.

Tinnitus komt steeds vaker voor. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus. Er bestaat geen behandeling voor. Je moet ermee leren leven. In sommige gevallen kan een behandeling voor een vermindering zorgen, maar meestal is dit niet het geval. Mensen met tinnitus ervaren soms ondraaglijk lijden. Draag gehoorbescherming op maat en zorg ervoor dat je jouw oren goed beschermt.

Hyperacusis

Hyperacusis is een vorm van gehooroverlast. De benaming is Grieks en betekent letterlijk ‘ik hoor te veel’. Wanneer je hyperacusis hebt, ben je overgevoelig voor geluid. Het is een aandoening van het gehoororgaan waarbij normaal omgevingsgeluid niet of nauwelijks te verdragen is. Het geluid van een vogel of het bladeren in een krant doet vaak al veel pijn. 

Hyperacusis komt voor op elke leeftijd en gaat vaak gepaard met tinitus en gehoorverlies. Met oordoppen voorkom je verder leed, daarmee filter je immers de geluiden wat. Met een gehoortoestel kunnen geluiden soms juist beter waargenomen worden, zodat ze niet meer tot overlast zijn.


Voorkom gehoorschade

Door het dragen van de juist gehoorbescherming voorkom je gehoorschade. Bovendien kan de juiste gehoorbescherming ervoor zorgen dat klachten verminderen. Neem contact met ons op en wij bespreken graag met je de mogelijkheden. We kunnen de gehoorschade en de gevolgen van gehoorschade vaak niet te niet doen, maar je wel een beter leven geven.

De otoplastieken van Hearings zijn specialistisch en op maakt gemaakt door onze 3D techniek. Dit zorgt ervoor dat de oordoppen je gehoorgang perfect afsluit en de oordoppen erg comfortabel zitten. 

Verder weet je met de otoplastieken van Hearings altijd waar je aan toe bent. Wij hanteren een 100% garantie service wat ervoor zorgt dat jij je geen zorgen hoeft te maken over je gehoor. Zijn je otoplastieken bijvoorbeeld beschadigd? Dan krijg je van ons nieuwe oordoppen. 

Na een jaar meten wij de otoplastieken graag nog eens na. Zo zorgen we ervoor dat je oren het hele jaar goed beschermd zijn en je geen verdere gehoorbeschadiging oploopt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil jij jouw oren beter beschermen tijdens het werk of in je vrije tijd? Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan. Wij denken graag met je mee!

Onze producten

zachte otoplastieken slapen
Slaapdopjes Op Maat
luxe
Luxe Otoplastieken
passieve impact
Passieve Impact Otoplastieken

VRAAG NU VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE AAN!

 • VANAF 6 personen
 • Minimaal 25% KORTING per set
 • Niet-Goed-Geld-Terug-GARANTIE
 • Gegarandeerd SNELSTE levertijd

Otoplastieken offerte?

Vraag deze hier snel aan
  Klanten zeggen

  Logo Alpha

  “Betrouwbare partner”

  “We zochten als Internationaal bedrijf een betrouwbare partner. Alpha Packaging is erg tevreden over de kwaliteit van de producten die Hearings aanbiedt. Tevens zijn we erg te spreken over de service.”

  – Piet Luijkx, Operating Manager Alpha Packaging
  Logo Regardz

  “Erg tevreden”

  “Wat betreft de communicatiegehoorbeschermers ben ik erg tevreden, het was even wennen, maar nu ik het product vaker heb gebruikt gaat het dragen er van steeds beter. De algemene gehoorbescherming heb ik nog niet zo vaak gebruikt maar, het is wel prettig om te constateren dat ik nu zorgeloos door de zaal kan lopen zonder mij druk te hoeven maken over de luide muziek. Conclusie: Ja, ik ben tevreden.”

  – Marco Goet, Regardz Hart van Holland
  Logo Kobelco

  “Fijne communicatie”

  “We vonden het belangrijk dat de otoplastieken hier bij ons op het bedrijf aangemeten konden worden. De prijs/kwaliteitverhouding moest ook goed zijn. De klik met het bedrijf en onze contactpersoon was perfect. In praktijk wil je dan wel zien dat je ook daadwerkelijk met het juiste bedrijf in zee gaat. Dat is uiteindelijk ook zo gebleken. Fijne communicatie en goed service.”

  – Richard Marting, Kobelco Welding of Euro

  Volg ons op Facebook