Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten is ons gehoor anders dan dat van dieren. Denk maar aan het hondenfluitje wat veel mensen bijna niet kunnen horen. Het grote verschil? Dieren horen andere frequenties dan wij aankunnen. Veel dieren kunnen meer frequenties horen dan wij met onze oren, al zijn er uitzonderingen.

Honden:

Honden hebben een goed gehoor. Ze horen lage en hoge geluiden die mensen niet kunnen horen. Zo horen honden frequenties tussen 10 en 35.000 Hertz. Ook kunnen ze zachte geluiden beter waarnemen en geluiden die van ver komen. Doordat honden ook grote oorschelpen hebben kunnen ze geluid ook beter opvangen. Daarnaast kunnen ze hun oren draaien waardoor ze gericht kunnen luisteren.

Katten:

Katten hebben een uiterst goed gehoor. Zij gebruiken dit namelijk om te jagen. Katten kunnen geluiden horen tot 50.000 Hertz. Dit ligt zelfs hoger dan bij honden. Katten kunnen hele zachte geluiden al waarnemen. Om te voorkomen dat ze continu bezig zijn kunnen ze geluiden filteren. Zo kunnen ze een muis al horen piepen op 20 meter afstand. Daarnaast hebben katten, net als honden, ontzettend veel spieren in hun oren zitten waardoor ze deze individueel van elkaar kunnen bewegen om zo het beste geluid op te kunnen vangen.

Vleermuizen:

Vleermuizen maken gebruik van echolocatie om te kunnen zien. Hierbij maken ze gebruik van hoge frequentie geluiden om hun omgeving in kaart te brengen. Hierdoor moeten zij ook hoge frequenties waar kunnen nemen. Zo kunnen vleermuizen geluiden horen tussen de 100 en 100.000 Hertz. Dit is dus een heel stuk meer dan wij mensen.

Het gehoor van andere dieren.

Niet alle dieren horen beter dan wij mensen. Zo horen kikkers alleen maar geluiden tussen 100 en 2.500 Hertz, maar er zijn ook dieren die eigenlijk helemaal niet horen. Slangen nemen bijvoorbeeld geluid waar via de trillingen van de grond en hebben spinnen haartjes op hun poten waar ze trillingen mee op vangen.  

Daarnaast spelen ook andere dingen mee in waarom dieren andere frequenties horen en communiceren. Zo absorbeert waren hoge frequenties maar lage frequenties kunnen een heel end komen. Daarom communiceren walvissen op lage frequenties.

Waarom is het gehoor zo verschillend?

Alle dieren, en ook wij, hebben een andere reden en manier om te communiceren. Hier is het gehoor dan op aangepast. Veel dieren gebruiken hun gehoor om te jagen. Hierdoor moeten ze goed kunnen horen. Dit geld ook voor prooidieren. Zij moeten gevaar goed kunnen horen. Daarnaast zien niet alle dieren even goed en dieren die minder goed zien zijn meer afhankelijk van hun gehoor.

Oordoppen op maat laten maken?

Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan voor jouw op maat gemaakte oordoppen. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ons ook altijd volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.

Onze klanten zeggen


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.