Het oor is een mooi complex orgaan. Het oor stuurt het geluid zo naar de hersenen dat die weer kunne onderscheiden waar het vandaan komt en wat de klank en toonhoogtes zijn. Hiervoor maakt het oor gebruik van 3 delen:
- Uitwendig oor
- Middenoor
- Binnenoor
Laten we samen doorlopen wat dit allemaal inhoudt!
Het uitwendig oor:
Deze bestaat uit de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. Nou zitten deze niet allemaal aan de buitenkant van het oor, maar zij zorgen er wel voor dat het geluid ontvangen wordt en naar de goede plek toe wordt gestuurd. De oorschelp vangt de geluidsgolven op en stuurt deze richting de gehoorgang. De gehoorgang zorgt er vervolgens voor dat deze in het trommelvlies terecht komen. Vanuit daar gaan ze naar het middenoor.
Welk effect heeft de oorschelp op het oor?
- Omdat onze oren uitsteken geven zij een gehoorschaduw. Geluiden die van achteren komen worden wat verzwakt.
- De richels en asymmetrische vorm van ons oor zorgen ervoor dat geluiden die van voor komen met een hoge frequentie, makkelijk doorkomen.
- De oorschelp beschermd ons tegen wind. Dus we hebben er iets minder last van.
Het middenoor:
Het middenoor is een ruimte gevuld met lucht waar de gehoorbeentjes zich bevinden. Dit zijn de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze botjes zijn aan de ene kan verbonden met het trommelvlies, aan de andere kant zijn ze verbonden met een dun membraam. Dit membraam sluit een kleine opening af in de wand van het binnenoor. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de keelholte. Hierdoor blijft de druk in het middenoor gelijk met die van de omgeving.
Overgang van lucht naar vloeistof in het oor.
In het oor worden de trillingen in de lucht omgezet naar trillingen in vloeistof. Dit is vaak een probleem omdat vloeistof dit reflecteert. Doordat de oppervlakte van de voetplaat van de stijgbeugel vele malen kleiner is dan die van het trommelvlies, wordt de druk op de vloeistof in het binnenoor vele malen groter dan de geluidsdruk op het trommelvlies.
Het binnenoor:
Wanneer de geluidsgolven het binnenoor bereiken worden ze verwerkt door het slakkenhuis. Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof en bevat ontelbaar veel kleine haartjes (de haarcellen). Wanneer de gehoorbeentjes geluidsgolven doorgeven gaat de vloeistof in het slakkenhuis bewegen en buigen de haarcellen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die de bijhorende zenuwuiteinden activeert. Deze zenuwuiteinden geven dan de signalen door aan de hersenen die er dan voor jou geluid van maakt. Daarnaast is het binnenoor ook heel erg belangrijk voor je evenwicht want dit wordt daar ook gereguleerd. Zo kan het wel eens zijn dat je duizelig bent omdat je binnenoor ontstoken is.
Het oor is erg kwetsbaar.
Alle onderdelen van het oor zijn nauw met elkaar verbonden. Dit betekent dat als er ergens iets niet klopt of kapot is, het geluid ook niet goed opgenomen of doorgestuurd wordt. Beschadigingen in het uitwendige, midden of binnenoor kunnen dus voor gehoorschade of gehoorverlies leiden. Door goede gehoorbescherming te dragen in luide omgevingen kun je schade voorkomen. Wanneer het gehoor eenmaal beschadigd is kan dit zichzelf niet meer herstellen.
Oordoppen op maat laten maken?
Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan voor jouw oordoppen op maat. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn.