Vervelend toch, zo’n piep in je oren na het stappen? Dit is een teken dat je gehoorbeschadiging hebt. De trilhaartjes in je oor zijn dan van slag. Ze raken overbelast en kunnen dan kapot gaan. Als je te vaak je oren blootstelt aan harde geluiden heeft dit op het lange termijn gevolgen. Binnen het oor geld; wat kapot is hersteld niet meer.

Wat is te hard?

Ons gehoor kan een bepaald aantal decibellen aan voordat we gehoorbeschadiging oplopen. Wij kunnen tot 80 dB aan geluid aan. Wel zit er een tijd aan verbonden voordat je gehoorbeschadiging oploopt. Zo kun je 8 uur lang naar geluiden van 80 dB luisteren voordat je gehoorbeschadiging oploopt. Hoe harder het geluid, hoe korter de periode is dat je ernaar kan luisteren zonder schade. Om gehoorbeschadiging te voorkomen is het dus in bepaalde situaties verstandig om gehoorbescherming te dragen.

gehoorbeschadiging

Hoe ontstaat gehoorbeschadiging dan precies?

Het oor werkt op een aparte manier. Geluidsgolven worden opgenomen door trilhaartjes in je oren. Deze haartjes sturen dan signalen door naar de hersenen die er geluid van maken. Alle trilhaartjes zetten geluiden door in verschillende frequenties. Wanneer deze beschadigd raken kan het dus zijn dat je bepaalde frequenties niet meer goed ontvangt. Door harde geluiden kunnen de trilhaartjes beschadigd raken of zelfs helemaal kapot gaan. Dit is dus die piep in je oren.

Wat zijn de risico’s?

Je moet goed voor je gehoor zorgen en gehoorbescherming kan je daarmee helpen. Zo worden er ook risicogroepen benoemd die meer kans lopen op gehoorbeschadiging. De eerste groep daarbinnen zijn de jongeren. Dit omdat deze groep vaak te harde muziek luistert voor de lange periodes aan een stuk. Een andere groep die last heeft van gehoorbeschadiging zijn ouderen. Hierbij heb je natuurlijk ouderdomsdoofheid en dit kun je ook bijna niet voorkomen. Wel is het vaak dat deze groep niet op tijd kiest voor een gehoorapparaat en het gehoor verder beschadigd. Een andere grote groep zijn de mensen die werken in luide omgevingen. Nou hebben we in Nederland wetgevingen rondom geluid en bescherming maar niet iedereen luistert hier altijd even goed naar. Voor bedrijven waar het geluid boven de 80 dB komt is het verplicht om gehoorbescherming te dragen. Ondanks dit is geluidsoverlast toch een van de meest gemelde beroepziekten.

het oor

Er zijn verschillende vormen van gehoorbeschadiging.

Zo heb je lawaaislechthorendheid. Dit houdt eigenlijk in dat je geluid binnen een bepaalde frequentie niet goed kan verstaan. Dit wordt ook wel de disco-dip genoemd.

Tinnitus is een verzamelnaam voor verschillende “schijngeluiden” zoals een piep, suis, brom of fluit toon die een persoon kan horen. Deze ontstaan wanneer je oren of gehoorzenuw uit zichzelf geluiden door gaat geven aan je hersenen. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben.

Hyperacusis is wanneer je een overgevoeligheid hebt voor geluiden. Dit kan zijn het uitruimen van de vaat of het roeren met een lepeltje in een kopje. Deze overgevoeligheid ontstaat doordat de oren het dynamische bereik hebben verloren. Zij kunnen zich dan niet meer instellen op snelle veranderingen in volume, waardoor geluiden keihard binnenkomen.

Wat kun je er aan doen?

Afhankelijk van de situatie zijn er dingen die je kan doen om schade te voorkomen. Zo is het van belang dat als je naar muziek luistert je deze niet te hard zet of er niet te lang naar luistert. Je kan ook, wanneer je je in een luide omgeving bevind, gehoorbescherming dragen. Voor iedere situatie is er een andere vorm van gehoorbescherming en deze wordt vaak aangepast op de situatie en de smaak van de drager. Zo zijn er speciale filters die gebruikt worden voor festivaloordopjes en oordopjes voor op de werkvloer zijn ook te krijgen met verschillende filters.

Oordoppen op maat laten maken?

Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan voor jouw op maat gemaakte oordoppen. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Je kan ons ook volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.

Onze klanten zeggen


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.