We kennen ze in vele vormen en maten maar hoe worden oordoppen op maat gemaakt? Het lijkt heel makkelijk maar er zit toch nog een heel proces achter. Bij Hearings maken we gehoorbescherming op maat. Dit wordt ook wel otoplastieken op maat genoemd. Bij het maken van oordoppen op maat hoort een heel proces met verschillende stappen. Laten we daar samen doorheen lopen!
Wanneer een bedrijf gehoorbescherming op maat wil laten maken wordt er eerst een afspraak gemaakt om bij het bedrijf langs te gaan. Een van onze buitendienst medewerkers komt dan op locatie om de oordoppen aan te meten. Dit doet hij met een koffer vol materialen die hem helpen om een mal te maken van het oor.
Hoe wordt er dan een mal gemaakt?
Om een mal te kunnen maken worden er een aantal stappen gemaakt. Ik zal jullie meenemen in het proces en mijn ervaring delen.
Stap 1: Het oor controleren.
Om een goede afdruk van het oor te kunnen maken moet het oor leeg zijn. Met een otoscoop (dit is een soort vergrootglas met een lampje erin) wordt in het oor gekeken of er geen gekke dingen in de gehoorgang zitten. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat iemand een prop oorsmeer in zijn of haar oor heeft zitten. Daarnaast kunnen er ook andere voorwerpen in het oor terecht komen zoals houtsnippers of metaalsplinters. Als de gehoorgang vrij is kan er een mal gemaakt worden van het oor.
Stap 2: Een mal maken.
Om oordoppen op maat te kunnen maken moeten we natuurlijk wel weten hoe het oor er precies uitziet vanbinnen. Door middel van een mal (afdruk) zien we hoe het oordopje eruit moet komen te zien. Om een mal te maken wordt er een pasta in het oor gespoten. Dit voelt koud en vreemd aan en het is belangrijk dat je je kaken stilhoudt omdat de afdruk anders kan vervormen. De pasta die in het oor gespoten wordt bestaat uit twee verschillende materialen die hard worden wanneer ze samengevoegd worden. Tijdens het drogen hoor je de pasta in je oor langzaam loskomen van de huid met plopgeluiden. De pasta verandert langzaam van kleur naarmate deze droogt. Dit drogen duurt ongeveer een paar minuutjes. Als de afdrukken droog zijn worden ze uit het oor gehaald.
Stap 3: Wat voor gehoorbescherming wil je?
Wanneer de afdrukken droog zijn gaan ze in een plastic zakje waar je gegevens op genoteerd worden. In de computer wordt dan opgenomen wat voor oordoppen je wil hebben. Je kan kiezen voor harde oordoppen (acrylaat) of zachte (siliconen). Daarnaast wordt er gekeken naar waar de oordoppen voor gebruikt gaan worden en welk filter er dus in moet zitten. Verder kan er ook gekozen worden voor verschillende kleuren oordoppen. Zo is er altijd een oordop die bij je past. Wanneer dit allemaal genoteerd is kunnen de mallen opgestuurd worden naar Bladel.
De mallen zijn gemaakt en nu?
Op het kantoor in Bladel worden de mallen in gescand en aangepast zodat er oordoppen van gemaakt kunnen worden. De mallen worden in een scanner gezet waarna er een 3D scan gemaakt wordt die op de computer bekeken en aangepast kan worden. De mallen zijn vaak een stuk groter dan de uiteindelijke oordoppen maar dat is juist om het makkelijker te maken voor de mensen die de scans aanpassen. De scan wordt bekeken en eventuele scherpe randen en uitsteeksels worden plat gemaakt en afgerond. Het oordopje wordt vormgegeven en er wordt een aanpak op gemodelleerd (hengseltje) waar eventueel een koord aan kan komen te hangen.
Op naar de 3D printer!
Wanneer het oordopje op maat helemaal is gemodelleerd kan deze uitgeprint worden met een 3D printer. Wanneer de otoplastieken zijn geprint zijn ze natuurlijk niet helemaal mooi. Er zitten dan nog randjes aan en het oordopje moet mooi geschuurd worden. Daarnaast wordt het serienummer in de dopjes gegrafeerd en krijgen deze een kleurtje. Rood staat voor rechts en blauw staat voor links, handig om te weten. De oordopjes krijgen een filter en de laatste controles worden gedaan om te checken of het dopje helemaal goed is.
Wanneer de gehoorbescherming op maat helemaal klaar zijn krijgt deze een pasje met alle informatie erop zoals het materiaal en het filter. De meeste oordoppen op maat krijgen ook een koord en als alles klopt worden ze netjes in een etui gedaan. Deze beschermt de otoplastieken wanneer ze niet gedragen worden en zorgt ervoor (in mijn geval) dat ik ze niet kwijtraak.
Gehoorbescherming op maat laten maken?
Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast kun je ons ook altijd volgen op Facebook, Instagram of LinkedIn.