21 APRIL 2018

Dat is de datum die iedere werkgever, werknemer, leverancier en producent in zijn/haar agenda omcirkeld dient te staan. Dat betekent in ons vak dat er ook op het gebied van gehoorbescherming het één en ander gaat veranderen en dat zijn niet de minste veranderingen. Toch weten we vaak veel te weinig over dit onderwerp. Lees onderstaande informatie en je bent, als het over gehoorbescherming gaat, weer helemaal op de hoogte. De taak aan jou is om er ook naar te handelen.

WAT BLIJFT HET ZELFDE?

Het is goed om weer even op een rij te zetten wat ook al weer die verplichtingen zijn om het welzijn van onze medewerkers te waarborgen. De wettelijke verplichting dat een werkgever boven de 80 dB(A) gehoorbescherming ter beschikking moet stellen is niet veranderd.

De verplichting dat een werknemer bij een gemiddelde dagdosis van meer dan 85dB(A) gehoorbescherming moet dragen is ook nog steeds van kracht. Daarbij is ook de werkgever verplicht om er op toe te zien dat een werknemer deze (deugdelijke) gehoorbeschermers ook daadwerkelijk draagt. Let wel op dat er eerst gekeken moet worden of het geluid bij de bron kan worden weggenomen. Pas als dat niet kan (volgens het oordeel van de OR), is het dragen van gehoorbescherming een toegelaten optie.

In het geval van op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken) is het ook vestanding om deze jaarlijks te laten controleren door middel van een zogeheten lektest. Die test controleert of de op maat gemaakte oordop nog steeds goed aan sluit in het oor, om te voorkomen dat een drager (on)bewust schade op loopt.

VERORDENING (EU) 2016/425

In de verordening (EU) 2016/425 van het Europees Parlement en de raad betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen is vooral iets toegevoegd aan de verplichtingen. Er bestaan namelijk bepaalde veiligheidscategorieën als het gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen. Gehoorbescherming valt vanaf 21 april 2018 in de hoogste categorie III.

Da

LAAT U NIET OM DE TUIN LEIDEN!

Voor u als gebruiker biedt het eigenlijk alleen maar voordelen. De veiligheid wordt extra gewaarborgd en dat is goed. Noodzakelijk zelfs! Wij en onze collega’s hebben er een taak bij gekregen en dat brengt ons mogelijkheid om ons echt te onderscheiden in de markt. Specialisme is het sleutelwoord.

Er zijn veel bedrijven die op maat gemaakte oordoppen verkopen, maar dat zullen er in de toekomst een stuk minder worden. De lektest is dus verplicht. Dat betekent dus dat de prijzen hier en daar wat zullen stijgen. Voor een dubbeltje kan niemand meer op de eerste rang.

SAMENGEVAT

Heeft u op maat gemaakte oordoppen of gaat u deze aanschaffen, zie er dan op toe dat ze altijd jaarlijks getest worden. Het zorgt er voor dat u voldoet aan de wet en medewerkers zullen blij met u zijn!

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.

Onze klanten zeggen


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.