Bij gehoorbescherming is het van belang om te weten hoe het werkt. maar wat is decibel en frequentie? Geluid wordt vaak gemeten in Decibel. Frequentie is het aantal trillingen per seconden. Geluid wordt vaak gemeten over verschillende frequenties. Wij bij Hearings werken met Decibel en frequentie om te bepalen welke filters er in de gehoorbescherming geplaatst moet worden.

wat is decibel

Wat is decibel?

De afkorting die je veelvoudig tegenkomt is dB. Dit is een meeteenheid waarmee geluid wordt weergeven. Alles maakt geluid maar niet alles maakt even veel geluid. Voor het gehoor is het belangrijk om te weten hoeveel geluid (decibel) iets maakt. Het menselijk gehoor is gevoelig en kan maar een bepaalde tijd naar hard geluid luisteren. Daarbij wordt de maatstaaf 80 dB gebruikt op de werkvloer. Een persoon kan maximaal 8 uur naar een geluid van 80 dB luisteren zonder gehoorschade op te lopen.

Wat is frequentie?

Frequentie is de trilling van geluid per seconden. Hoe meer trillingen hoe hoger geluid is. Dit wordt vaak weergegeven is Hertz. Met geluidsfrequentie wordt dus geduid op de toonhoogte van een geluid. Wij als mensen kunnen een hoop frequenties horen maar bij lang niet allemaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hondenfluitje. Deze kunnen honden horen maar niet alle mensen. Dit komt omdat de frequentie tegen het uiterste aanligt van wat mensen kunnen horen. Gemiddeld genomen heeft een mens een bereik van ca. 20 tot 20.000 Hz. 

Door middel van frequenties kunnen wij verschillende geluiden en toonhoogtes waarnemen. Dit is ook van belang in spraak. Zo kun je door de frequentie horen of iemand enthousiast of boos is. Ieder geluid heeft een bepaalde frequentie die wij dan weer interpreteren.

Geluidsabsorptie:

Wanneer wij oordopjes op maat maken moet er met verschillende dingen rekening gehouden worden. Zo hebben geluiden met een hoge frequentie minder absorptiemateriaal nodig dan geluiden met een lage frequentie. Dit komt doordat geluiden met een lage frequentie bestaan uit een bredere golflengte waardoor ze minder snel onderbroken worden.

Om de decibellen te dempen gebruiken wij verschillende filters in onze otoplastieken. Wij hebben hierin 4 gradaties per soort otoplastiek. Voor de harde en zachte otoplastieken hebben wij dus 4 verschillende filters die allemaal een ander niveau van demping geven.

Oordoppen op maat laten maken?

Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ons ook volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.

Onze klanten zeggen


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.