Vervelend zo’n piepgeluid in je oor. Moeite om goed te kunnen horen in een drukke ruimte? Dat kan toch echt een teken zijn van gehoorbeschadiging. Maar wat houdt gehoorbeschadiging nou eigenlijk in? Kan het zichzelf nog herstellen? Hoe kan ik het voorkomen?

Wat is het?

Gehoorbeschadiging

In feite betekent het dat je minder goed kan horen. Dit komt doordat de trilhaartjes in je oren beschadigd of kapot zijn. Deze haartjes geven ieder een andere toonhoogte door aan de gehoorzenuw en die geeft het weer door aan de hersenen. Wanneer deze haartjes kapot zijn kunnen ze dus niet meer de juiste dingen doorgeven.

Wat voor gehoorbeschadiging?

Er zijn verschillende vormen van gehoorbeschadiging. Je hebt ouderdomsslechthorendheid, wat komt doordat het lichaam ouder wordt. Dit is iets wat niet voorkomen kan worden.

Tinnitus: Dit is gehoorbeschadiging waarbij je geluid hoort dat er niet is. Dit uit zich vaak in een piep of ruis in het oor.

Hyperacusis: Dit is een overgevoeligheid voor geluid. Sommige mensen kunnen al last hebben van gewone geluiden. Dit kan voor deze mensen erg pijnlijk zijn.

Distortie: Mensen met distortie nemen sommige geluiden waar in een andere toonhoogte of duur. Dit kan tijdelijk zijn en per oor verschillen.

Diplacusis: Wanneer je hier last van hebt hoor je een geluid als twee geluiden.

Wanneer loop je gehoorbeschadiging op?

Geluiden vanaf 80 dB (decibel) kunnen schadelijk zijn voor je gehoor. Hoe schadelijk het is licht aan hoelang je luistert. Zo kun je bijvoorbeeld 8 uur naar 80 dB luisteren voordat je gehoorbeschadiging oploopt. Bij een geluid van 103 dB loop je na 5 minuten al gehoorbeschadiging op.

Er zijn normen als het gaat over gehoorbescherming. De vrijetijdsnorm is 88 dB. De Arbonorm is 80 dB.

Kun je het genezen of herstellen?

Het korte antwoord? Nee. Beschadigd is beschadigd. Wel kun je last hebben van een piep of ruis in je oren zonder dat je al schade opgelopen hebt. Dit is tijdelijke gehoorschade. Je gehoor heeft tijd nodig om te herstellen nadat je een tijd bent blootgesteld aan harde geluiden.

Hoe kun je gehoorbeschadiging voorkomen?

Je gehoor is ontzettend belangrijk en het voorkomen van schade is dus raadzaam. Het voorkomen van gehoorbeschadiging is vrij simpel. Luister niet te veel naar harde muziek of geluiden. Als je dit wel doet, doe dan gehoorbescherming in. Je kunt standaard oordoppen indoen. Deze zijn is vele vormen en maten beschikbaar. Zo heeft ISOtunes gehoorbescherming net bluetooth, zodat je tijdens het werk lekker naar muziek kan luisteren. Deze beschermen je ook tegen gehoorschade van het luisteren van muziek met oortjes. Deze zijn namelijk begrenst op 79 dB waardoor je altijd onbezorgd kan luisteren.

Daarnaast kun je ook oordoppen op maat laten maken. Deze otoplastieken sluiten precies aan op je oor waardoor er geen geluid langs kan lopen en je optimaal beschermd zijn. Hier kunnen ook verschillende filters ingezet worden, gericht op verschillende functies.

Oordoppen op maat laten maken?

Dat kan! Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij helpen je graag met kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Je kan ons volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.

Onze klanten zeggen


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.